ROTUMÄÄRITELMÄ

LYHYTKARVAINEN COLLIE

Yleisvaikutelma: Älykkäältä, valppaalta, toiminnanhaluiselta ja työskentelykykyseltä vaikuttava, omanarvontuntoinen ja erittäin hyvärakenteinen koira, jossa mikään osa ei ole epäsopusoinnussa kokonaisuuden kanssa.

Ominaispiirteet: Rakenne ilmentää voimaa ja toiminnallisuutta. Ei kömpelö eikä millään lailla karkea. Ilme erittäin tärkeä. Muita olennaisia piirteitä ovat kallon ja kuonon suhde ja tasapainoisuus, silmien koko, väri ja sijainti sekä korvien oikea asento ja kantotapa.

Luonne: Iloinen ja ystävällinen, ei koskaan hermostunut eikä agressiivinen.

Pää: Pään mittasuhteet erittäin tärkeät, päätä arvosteltava joka suhteessa koiran kokoon. Edestä tai sivulta katsottaessa pää muistuttaa tylppää, suoraviivaista ja tasareunaista kiilaa. Kallo tasainen. Pää kapenee tasaisesti korvista kohti kirsua; poskiluut eivät ole ulkonevat eikä kuono liian kapea. Sivusta katsoen kallon ja kuonon ylälinjat ovat samanpituiset ja yhdensuuntaiset, ja niitä erottaa niukka, mutta silti silminnähtävä otsapenger. Silmien silmänurkkien välin keskipiste (joka on otsapemkereen oikea paikka) on pään keskikohta pituussuunnassa. Suoralinjaisen, hyvin pyöristyneen kuonon kärki on tylppä, ei koskaan neliömäinen. Alaleuka voimakas. Pää hyvin meislattu ts. tasainen, ilman lovia ja kuoppia. Kallon syvyys otsalta leuan alaosaan ei liiallinen (kauttaaltaan syvä). Kirsu aina musta.

Silmät: Hyvin tärkeät, antavat koiralle rakastettavan ilmeen. Keskikokoiset (eivät koskaan kovin pienet), hieman vinoasentoiset, mantelinmuotoiset ja tummanruskeat, paitsi marmoroiduilla koirilla joilla silmät ovat usein siniset tai sinitäpläiset (osittain tai kokonaan, toinen tai molemmat). Ilme täynnä älykkyyttä, koiran kuunnellessa katse on valpas ja tarkkaavainen.

Korvat: Melko kookkaat, tyvestä leveämmät, eivät liian lähellä toisiaan eivätkä liiaksi pään sivuilla. Levossa korvat taakse suuntautuneet, mutta koiran ollessa tarkkaavainen eteenpäin sijoittuneet ja puolipstyt, ts. noin kaksi kolmasosaa korvasta pysty, yksi kolmannes luonnostaan alaspäin taipuva.

Purenta: Hampaat kookkaat. Säännölllinen ja täydellinen leikkaava purenta, ts. alaleuan etuhampaat koskettavat tiiviisti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat suorassa kulmassa luihin nähden.

Kaula: Lihaksikas, voimakas, melko pitkä, hyvin kaareutuva.

Eturaajat: Suorat ja lihaksikkaat, luut keskivahvat ja pyöreät. Lavat viistot ja hyvin kulmautuneet. Kyynärpäät eivät ulko- eivätkä sisäkierteiset. Kyynärvarret melko lihaksikkaat, ranteet joustavat muttta eivät heikot.

Runko: Hieman korkeuttaan pidempi, selkä vaakasuora ja vahva, lantion kohdalta hieman kohhoava. Kylkiluut hyvin kaareutuneet, rinta syvä, melko leveä lapojen takaa.

Takaraajat: Reidet lihaksikkaat, kaunismuotoiset ja jäntevästi rungon alla, polvet hyvin kulmautuneet. Kintereet lyhyet ja voimakkaat.

Käpälät: Soikeat; päkiät vahvat. Varpaat kaarevat ja tiiviisti yhdessä. Takakäpälät hieman vähemmän kaarevat.

Häntä: Pitkä, ulottuu vähintään kinnerniveleen. Koira pitää sitä levossa alhaalla hännänpää hieman ylöspäin kaareutuen. Koiran ollessa innostunut häntä voi nousta ylös, mutta ei koskaan selän päälle.

Liikkeet: Liikkeet ovat rodun leimaa-antava erityispiirre. Terverakenteisen koiran kyynärpäät eivät ole koskaan ulkokierteiset; Liikkeessä etusraajat kohtuullisen lähellä toisiaan. Kehräävät ja rullaavat liikkeet ristiinastunta pahoja virheitä. Takaa katsoen kintereet liikkuvat yhdensuuntaisina, sivusta katsoen liikkeet tasaiset. Takaraajat voimakkaat, hyvä työntö. Askeleet pitkät, kevyet ja vaivattomilta näyttävät.

Värit: Kolme hyväksyttyä väriä; soopeli-valkoinen, kolmivärinen (tricolour) ja marmotoitu (bluemerle).

SOOPELI-VALKOINEN: Mikä tahansa sävy vaalean kullanvärisestä tumman mahonginruskeaan, mahdollisesti tummat karvanpäät. Vaalean oljen- tai kermanväri pahoja virheitä.

TRICOLOUR:. Pääväri musta, syvän punaruskeat (kellanruskeat) raajoissa ja päässä. Ruosteenruskea sävy päällyskarvassa paha virhe.

BLUEMERLE: Pääväri selvänhopeansininen, mustat marmorimerkit ja läiskät. Syvän punaruskeat (kellanruskeat) merkit ovat toivottuja, mutta niiden puuttumisesta ei tule rankaista. Suuret mustat merkit, savenharmaa väri ja ruosteenruskea sävy päällys- tai aluskarvassa ovat pahoja virheitä.

VALKOISET MERKIT: Kaikkiin mainittuihin väreihin liittyvät tyypilliset valkoiset colliemerkit, joiden määrä voi vaihdella. Seuraavat merkit ovat toivottuja: Täysi tai osittainen valkea kaulus, valkea rinta, raajat ja käpälät, valkea hännänpää. Valkea laukki mahdolline kuonossa, kallossa tai molemmissa. Kokonaan valkoinen tai valkoinen vallitsevana ovat paha virhe.

Koko: Uroksen säkäkorkeus 56-61cm, nartun 51- 56cm. Paino uros 20,5- 29,5kg, narttu 18-25kg.

Luonnetesti